Pilav yaparken pirinci ıslatmadan haşlamayın

Bilim insanları, pirinç pilavını yaparken pirinci ıslatmadan haşlamanın sağlığa zararlı olabileceği uyarısında bulundu.

Eklenme Tarihi : 08.02.2017 22:37

Son deneylere göre yaygın bir yöntem olan pirinci tencerede suyu çekene kadar pişirmek kalp hastalıklarına, diyabete, hatta kansere neden olabilir.

Belfast'ta Queens Üniversitesi'nde biyolojik bilimler profesörü Andy Meharg, BBC'de katıldığı bir programda sağlıklı pilav pişirme yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.

Deneylere göre yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor.

Pirinci pişirince bu zehirlerin atıldığı sanılıyordu.

Ancak bilim insanları pirinç ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.

Pirinci bir gece önceden ıslatmak faydalı

Profesör Meharg yaygın pilav yapma yöntemini kullanarak yani bir ölçek pirince, iki ölçek su koyarak pirinci haşladı.

Bu yöntemin sonunda Meharg arseniğin çoğunun pirinçte kaldığını gördüğünü belirtti.
Ancak bir ölçek pirince beş ölçek su konduktan sonra pişirilen pirinçte arsenik oranının yarılandığını gördü.

Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı.

Meharg'a göre en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.

YEMEK HABERLERİ

BENZER HABERLER

YEMEK FOTO GALERİSİ

YEMEK VİDEO GALERİ

250 Karakter

SALLAMMAMAK LAZIM

"Pirinç yeme,sağlıklı ol" diyen arkadaşlar;Pirinci çok tükettiği halde Dünyanın en sağlıklı ve uzun ömürlü milleti olan Japonlar'ı nereye koyacak? Sıkıntı pilavımızda piriçte değil! Bir yerde yanlış yapıyoruz. Onu bulsak daha iyi olmaz mı?

serkan

Hiç yemeyin, hem mideniz rahat etsin hem kafanız, ben en son ne zaman yedim bilmiyorum bile ama son yediğimde midemden çektiğim acıyı iyi biliyorum.