Makarnanın mucize faydası! Bir tabak...

Her yıl 25 Ekim’de kutlanan Dünya Makarna Günü Roma merkezli Uluslararası Makarna Örgütü tarafından düzenleniyor.

Eklenme Tarihi : 27.10.2017 07:59

Her yıl 25 Ekim’de kutlanan Dünya Makarna Günü Roma merkezli Uluslararası Makarna Örgütü tarafından düzenleniyor. Bu yıl etkinlikler Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenleniyor. İstanbul ise 2013 yılında “makarna başkenti” olmuştu. Makarna üretimi ve tüketimde dünya lideri olan İtalya’da medya da bu güne özel haberlerinde makarnanın, genel kanının aksine şişmanlatmadığı ve aslında sağlığa faydalı olduğu yönünde haberlere yer verdi. Il Messaggero gazetesi, “Bir tabak makarna, uzun yaşam iksiri” başlığıyla yayımladığı haberde, glisemik endeksinin düşük olması nedeniyle makarnanın kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini düşürdüğünü yazdı. BBC Türkçe’nin haberine göre iyi ve sağlıklı makarna şöyle pişiriliyor;

 ANSA haber ajansı ise, sağlığa faydalı olacak şekilde makarna yiyebilmek için tüyolar verdi. 
- Sert durum buğdayından üretilmiş makarnaları tercih edin. Tam buğdayı daha da iyidir. 
- Makarnayı çok uzun süre pişirmeyin. Dişe gelir sertlikte pişirilen makarnanın glisemi endeksi daha düşüktür.
- Glisemi endeksi düşük bir spagettiyi pişirdikten sonra tavada sızma zeytinyağı ve baharatlarla çevirin. 
- Makarnanın akşam saatlerinde yenmemesi gerektiği doğru değil. Özellikle stres, uykusuzluk, menopozda yaşanan ateş basması ya da adet öncesi sendromlardan şikayetçi olanlar için akşam makarna yemek, seratonin ve melatonin sentezini artırdığı için rahatlatıcı ve uykuyu kolaylaştırıcı etki yapabilir.
- Çölyak ve kolit hastaları, glüten hassasiyeti olanlar ya da bağırsak rahatsızlığı yaşayanlar tam pirinçten, kinoadab ya da karabuğdaydan yapılan makarnaları yiyebilirler. Bu makarnalar da al dente (dişe gelir sertlikte) pişirilmeli ve öncesinde ya da sonrasında acımsı tadı olan sebzelerle birlikte tüketilmeli.
 
Uluslararası Makarna Örgütü de, iyi bir makarna pişirmenin sırrını şöyle açıklıyor:
 
- Altın kural makarnayı al dente kıvamında pişirmek, ne çok çiğ ne de çok pişmiş olmalı. 
- Her 100 gram makarna için tencereye 1 litre su koyun ve tencereyi yüksek ateşe alın. 
- Her bir litre su için 10 gram/2 çay kaşığı tuz koyun. 
- Su kaynadığında makarnayı ekleyin. Suyun yeniden kaynamasını bekleyin ve arada sırada karıştırarak, makarna paketinin üzerindeki pişirme süresine uygun olarak pişirin. Süzgeç yardımıyla süzün. Sosunu ekleyin, iyice karıştırın ve sıcak servis edin.

SAĞLIK HABERLERİ

SAĞLIK FOTO GALERİSİ

SAĞLIK VİDEO GALERİ

250 Karakter